Razstava FD Jesenice in obisk v pobratenem mestu NAGOLD ob 25 letnici sodelovanja

S podpisom Pogodbe o dolgoročnem sodelovanju med občino Nagold in mestom Jesenice leta 1994 so bili ustvarjeni pogoji za različne povezave med mestoma. Predsednika obeh mestnih fotografskih klubov sta že naslednje leto načrtovala članska fotografska in prijateljska druženja, izlete s spoznavanjem krajev z odličnimi fotografskimi motivi ter začrtala prikaze svojih dosežkov na fotografskih razstavah izmenično v obeh mestih. V dobrih dveh desetletjih so se fotografske in prijateljske vezi utrdile, povezovanje z glasbeniki , športniki, gospodarstveniki pa se z drugim podpisom Pogodbe o sodelovanju le še nadaljuje tudi s fotografskega vidika.

Prva druženja in fotografski stiki Jeseničanov v Nagoldu s samostojno razstavo Franca Ferjana (1996) in skupinske razstave članov FK Nagold na Jesenicah so dala misliti, kako prava je odločitev o sodelovanju; želimo pa si še nadaljnjega sodelovanja, saj nas vse bogati. Po izmenjavi skupinskih fotografskih razstav – več kot dvajset fotografov iz Nagolda in prav toliko iz Jesenic je občanom prikazalo svoje fotografske dosežke. Tudi samostojne razstave: Heriberta Hellerja (2003), Günterja Krügerja (2004), Volkerja Götzeja (2005) in Stephana Eisenmanna (2006) – članov FK Nagold so v fotografskih krogih na Jesenicah zelo odmevale. Razstave jeseniških fotografov in njihovi ustvarjalci so bili vedno v Nagoldu prisrčno sprejeti, to uspešno sodelovanje pa le še poglablja med seboj prisrčno stkane vezi.

Fotografsko društvo Jesenice danes šteje okrog 62 članov, od tega 30 zelo aktivnih ljubiteljskih fotografov. Naše društvo se zadnja leta redno uvršča v sam vrh najboljših društev v Sloveniji. Sedanji predsednik, g. Stane Vidmar je začrtal bogat razstavni in izobraževalni program, tako uspehi niso izostali. Redno skrbimo za 6 razstavnih salonov. Društvo vsako leto organizira društveno in državno razstavo, organizira pa tudi regijske razstave. Tretje leto že sodelujemo z Fotoklubom »Danube« iz Bora/SRB pri organizaciji mednarodne krožne FIAP razstave Ljudje sveta. Čezmejno sodelovanje nam je v veliko veselje, saj se tako bogate ustvarjalne poti fotografov prepletajo, dobre misli pa bogatijo drug drugega.

Naše mesto Jesenice leži v ozki dolini med Karavankami in Mežaklo. Zelo smo ponosni na bogato tradicijo železarstva, kulture in športa.

Dobro luč!

Marija H. Perat

O razstavi v Nagoldu si preberete v   Zloženki .

 

Prevod članka iz Nemščine o odprtju razstave v časopisu Schwarzwälder Bote:

Še nikoli ni bilo toliko fotografov na prireditvi v Občinskem centru Nagold! Že samo zaradi števila se je dalo slutiti, da se bo zgodilo nekaj velikega. In res se je. Živahno partnerstvo med dvema mestoma je del nečesa zelo velikega – del mednarodnega razumevanja, del žive, združene Evrope. Nič manj pa ni tudi razstava, ki so jo tisti dan odprli v Občinskem centru Nagold. Nagoldovo pobratenje s slovenskim mestom Jesenice praznuje 25 letnico sodelovanja. In zelo pomemben del tega partnerstva je tudi prijateljsko sodelovanje obeh foto klubov.

Fotografi iz Nagolda so skrbno pripravili razstavo prijateljev Jesenic v Bürgerzentrumu. Svečano odprtje so počastili visoki gostje, oba župana, predsednika obeh društev, za glasbeno popestritev pa sta poskrbeli dve mladi glasbenici iz Nagolda. Seveda pa so bile dejanske zvezde odprtja fotografije, ki bodo še tri tedne na ogled v kulturnem centru.

Nagoldov župan Jürgen Grossmann je v pozdravnem nagovoru med drugim tudi pohvalil oba foto kluba kot »veterana« partnerstva, zahvalil pa se je tudi prisotnima nekdanjima županoma Rainerju Prewoju in Božidarju Brudarju, ki sta takrat partnerstvo potrdila in ga podpisala. Enako je storil tudi njegov kolega z Jesenic, novoizvoljeni župan Blaž Račić – poudaril je pomen umetnosti, ki prispeva k prijateljstvu.

Predsednika obeh foto klubov Wolfgang Hübner in Stane Vidmar sta se osredotočila predvsem na zgodovino dolgoletnega prijateljstva.

Aileen in Mira Hofmann sta poskrbeli za uspešen glasbeni okvir z interpretacijo atmosferskih pesmi, vključno s svojo.

Na koncu uradnega dela se je pozornost obiskovalcev preusmerila na razstavljene fotografije, ki obiskovalcu prikažejo zelo živo in obsežno sliko Nagoldovega pobratenega mesta Jesenic.
Heiko Hofmann.

Originalni članek v je dosegljiv na:

https://www.schwarzwaelder-bote.de/inhalt.nagold-die-freundschaft-der-
kreativen.73a97bb4-3671-4bc6-b28f-8825c5be4eb4.html

https://www.schwarzwaelder-bote.de/inhalt.nagold-staedtepartnerschaft-mit-jesenice-
gefeiert.baf13009-019c-4e0f-a3bb-5a7bc33dc344.html

Utrinki z obiska (foto Marko Burnik)

Mesto Nagold 

Dogodek ob 25 letnici sodelovanja

Pečene narcise

Mavrica za srečo

 

Znak povezanosti
 

Simbolika
 

Skupna zasaditev drevesa v parku v Nagoldu
 

Skupno zalivanje drevesa obeh županov
 

Dokumentiranje v parku
 

Tudi nazdravili so na še nadaljnje sodelovanje

Dobrodošlica

 

Pihalni orkester Jesenice – Kranjska Gora

 

Folklorna skupina Jesenice – Dovje Mojstrana

 

Stojnice TIC Jesenice

 

Župana Nagolda in Jesenic (pod tablo) na trgu Jesenice v Nagoldu

 

ga. Marija H. Perat je obdarovala domačine

 

Glasbeni nastop
 

🙂
 

Posladek
 

Gostoljubje domačinov
   

Večerno druženje
 

Na zdravje!
 

Večerni nastop
 

Predstavniki FD Jesenice

Del razstave

Del razstave 2