Bogdan Bricelj dobil naziv Mojster PSA (MPSA)

Za Aleksandrom Čufarjem je Bogdan Bricelj že drugi član Fotografskega društva Jesenice, ki je prejel ta razstavljalski naziv Ameriškega fotografskega združenja (PSA – Photographic Society of America). Tako visok naziv imajo zaenkrat samo trije slovenski fotografi.

Photographic Society of America (skrajšano PSA) je poleg FIAP-a eno od dveh največjih svetovnih fotografskih združenj. Vanj je včlanjenih približno 6.000 posameznih članov in čez 500 fotografskih klubov.

Poleg podeljevanja fotografskih nazivov PSA svojim članom nudi pestro paleto aktivnosti:
– Prevzema pokroviteljstvo za veliko število razstav po vsem svetu.
– Izdaja svoje izobraževalno-informativno glasilo PSA Journal.
– Za svoje člane organizira različne študijske skupine, kjer ti izpopolnjujejo svoje znanje v fotografiji in izmenjujejo izkušnje.
– Članom nudi tudi različne brezplačne seminarje preko interneta (webinarji), tekmovanja in brezplačne natečaje.

PSA je razdeljena na 6 sekcij (division): projekcijska barvna in črno-bela (PID), male in velike fotografije, črno bele in v barvah (PPD), narava (ND), novinarstvo (Photojournalism – PJD), potovanja (TD) in 3D fotografija. Vsak član lahko sodeluje v poljubnem številu sekcij, ki ga zanimajo.

Razstavljalske nazive se podeljuje glede na število fotografij, sprejetih na PSA razstavah. Podeljevanje nazivov se začne z zvezdicami (Star). Za 1. zvezdico je potrebnih 18 fotografij, od tega 6 različnih. Za 5. zvezdico je potrebnih že 288 sprejemov 96 različnih fotografij. Sledijo galaksije (Galaxy) in diamanti (Diamond). Za prvi PSA fotografski naziv PPSA je potrebnih 288 sprejetih fotografij, za drugega EPSA 700, za naslednjega MPSA 1.500 in za GMPSA 3.000 fotografij. Ostajajo še višje stopnje GMPSA tja do 11.000 fotografij. Za vse nazive je pogoj neprekinjeno članstvo v PSA.

Iz napisanega vidimo, da je pridobivanje PSA nazivov težka naloga, saj so med 400 ali 600 avtorji in več tisoč fotografijami na eni razstavi sprejete samo res dobre fotografije. Sprejemi na razstavah pa vsakemu fotografu dajejo tudi povratne informacije o kvaliteti njegovih fotografij. Poleg tega pa članstvo v PSA nudi fotografom številne možnosti strokovnega napredovanja.

Iskreno čestitamo!