Bogdan Bricelj, EFIAP/p, GMPSA

 

O sebi je zapisal:

Rodil sem se leta 1958 na Jesenicah. Po gimnaziji sem diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, smer industrijska elektronika. Devet let sem delal v Železarni Jesenice kot servisni inženir. Od leta 1990 sem direktor in solastnik računalniškega podjetja 3BM Jesenice.

Prvo fotografijo sem brez vednosti staršev posnel pri petih letih. Umetnosti fotografiranja in razvijanja slik sem se učil pri fotokrožku. Kmalu sem s črnobele fotografije prešel na diapozitive. Prvi diapozitiv so mi sprejeli na državni razstavi leta 1973. Navadna Praktica brez kakršnekoli elektronike me je spremljala na mnogih poteh več kot 30 let.

S prihodom odličnih digitalnih fotoaparatov sem si leta 2004 kupil prvega digitalca. Od takrat naprej so vsi moji posnetki posneti s kompaktnimi digitalnimi fotoaparati z velikim zoomom. Moje mnenje je, da je fotograf pomembnejši od fotoaparata kot je voznik pomembnejši od avtomobila. Čeprav digitalna fotografija dopušča veliko možnosti spreminjanja posnetkov, so moje fotografije čim bolj nepopačena slika ujetih trenutkov. Največ fotografiram naravo, živali in rastline, še posebno makro in podvodni svet, potem pokrajinsko fotografijo, gore in morje. Moja tretja priljubljena tema je športna fotografija, posebno zunanji športi kot so smučanje, smučarski skoki, kayak in plavanje. Običajno fotografirava skupaj z ženo Danilo.

Leta 2005 sem se včlanil v Fotografsko društvo Jesenice, kjer sem spoznal prednosti delovanja v društvu. Fotografije pošiljam na razstave po vsem svetu. Do konca leta 2018 sem dobil 226 nagrad in pohval. Leta 2006 sem imel prvo samostojno fotografsko razstavo na Javorniku, do sedaj pa se jih je nabralo 29. Leta 2018 sem dobil naziv FIAP odličnik platinasti (EFIAP/p), leta 2019 pa velemojster PSA (GMPSA) kot prvi slovenski fotograf.

Od leta 2009 do 2017 sem bil predsednik društva. V teh letih je naše društvo ves čas zasedalo prvo ali drugo mesto v državi. Ko sem to funkcijo predal naslednikom, imam spet več časa za fotografijo in obdelavo slik.

Moje fotografije so bile objavljene v številnih publikacijah: knjigah Monografija Jesenice, Veliki Atlas Slovenije, Slovenske gore, revijah Digitalna kamera, Potapljač, Proteus, National Geographic, PSA Journal Ameriške fotografske zveze, v različnih biltenih, koledarjih, prospektih in jumbo plakatih.

 

 

Stane Vidmar, MF FZS, EFIAP, predsednik FD Jesenice

O sebi je zapisal:

S fotografijo se intenzivno ukvarjam od leta 2008, ko sem prešel na digitalno tehniko. V letu 2014 sem pridobil naziv KMF – Fotografske zveze Slovenije. Sodelujem na društvenih, domačih in mednarodnih foto natečajih. Najljubša tematika je pokrajina, urbana središča, detajli iz vsakdanjega življenja, črno bela fotografija z abstraktno vsebino in eksperimentalna fotografija.

 

 

Aleksander Čufar, MF FZS, MPSA, EFIAP/d3

Rodil sem se 3.5.1962. Osnovno šolo sem obiskoval v Železnikih, potem pa šolanje nadaljeval na Srednji zdravstveni šoli – oddelek za laboratorijske tehnike v Ljubljani. Leta 1984 sem končal Višjo šolo za zdravstvene delavce in se zaposlil kot radiološki inženir. Sem poročen in oče štirih otrok.
Fotografirati sem začel s petnajstimi leti, ko sem kot član AO Škofja Loka zahajal v gore. Tedenska srečanja s prikazi diapozitivov naših poti so mi bila velik izziv in tako sem tudi jaz prijel v roke fotoaparat in bolj ali manj uspešno lovil predvsem motive v gorah.
Fotografiji sem se resneje zapisal leta 1990, ko sem postal član FKK Janez Puhar. V letih 1997 in 1998 sem bil predsednik FK Anton Ažbe, Škofja Loka, od leta 1999 pa sem član FD Grča iz Kočevja. Leta 2000 sem se včlanil v Ameriško fotografsko zvezo PSA. Od leta 2015 sem član Foto društva Jesenice.
V vseh teh letih sem osvojil več kot 580 nagrad doma in v tujini in še vedno rad vzamem v roke fotoaparat, ker šele sedaj vem, kaj vse še nisem fotografiral. Zelo rad zahajam v naravo, zato so gore, pokrajina, živali, rastline, makro svet in tudi ljudje v sožitju z naravo, moji najljubši motivi. Predvsem iščem takšne, ki so barvno bogati, osvetljeni s čudovito svetlobo in predstavljajo v naravi nekaj posebnega. Motiv osamim in počakam uro dneva ali letni čas, ko lahko na svoj način prikažem, kar vidim. Možnosti fotografije so brezmejne, kar naprej se lahko vračam k istemu motivu, vendar bo vsakokrat drugačen. Vsakodnevna drugačnost – različnost svetlobe, mi daje neizmerno zadovoljstvo in možnost iskanja nečesa še nevidenega.

Simon Benedičič, F2 FZS

S fotografijo se ukvarjam od leta 2011. Pretežno se ukvarjam z naravoslovno fotografijo – od pokrajinskih do makro fotografij, ki očesu odkrijejo čisto nov svet, pa do fotografij živalskega sveta, ki velikokrat zahtevajo veliko truda in časa da obrodijo sadove.
Večino motivov na fotografijah najdemo prav v Selški dolini kjer sem doma, za ostale pa se ni potrebno odpraviti dlje kot do priljubljenega Ljubljanskega barja in Koroške.
Aprila 2015 sem pridobil svoj prvi fotografski naziv F3 FZS. Mesec kasneje, v Maju 2015 sem osvojil tudi prvo zlato FIAP nagrado na natečaju v Romuniji. Še mesec kasneje, v Juniju 2015 pa sem v Galeriji Muzeja Železniki na ogled postavil svojo prvo samostojno fotografsko razstavo imenovano “Moji fotografski začetki”.

Jožica Trstenjak, F2 FZS

O sebi je zapisala:

Rojena sem v Celju, članica Fotografskega društva Jesenice sem od leta 2011. Ljubezen do fotografije je živela v meni že iz otroških let, ko sem spremljala pri fotografskem delu svojega očeta. Večkrat sem na skrivaj vzela njegov fotoaparat in »pošklocala« cel film z meni krasnimi motivi, ki očetu niso bili v veselje.

Leta 2004 sem začela zelo aktivno hoditi v hribe in visokogorje, opazovati na poseben način detajle narave, njeno spreminjanje v letnih časih …

Začutila sem potrebo po novejšem načinu shranjevanja svojih doživljanj  in kupila sem svoj prvi Canonov digitalni fotoaparat. Najlepše fotografije sem delila preko sporočil s prijatelji, ki so uživali ob pogledih na prelepe vrhove, cvetje, živali in drobne skrivnosti narave skrite očem navadnih pohodnikov. V največji užitek mi je makro fotografija. Zraven sem večkrat zapisala tudi verze pesmi, ki so se porajali in še vedno nastajajo v moji duši.

V Fotografsko društvo sem se vpisala z namenom druženja s sebi sorodnimi ljudmi in v začetku nisem bila pripravljena na delitev svojih posnetkov širšemu krogu ljudi.  Sčasoma sem začela ob pomoči članov društva vedno bolj zaupati vase in v svoje posnetke in sem se v letu 2015 odločila, da sem pripravljena na pripravo posnetkov za svojo prvo samostojno razstavo.

 

Danica Novak

Danica Novak o sebi:

Rodila sem se leta 1974 v Ljubljani. Življenjska pot me je prinesla na Gorenjsko.
Zaposlena sem v Ljubljani, kjer vestno opravljam poklic delovne terapevtke, nevroterapevtke na področju pediatrije.

Mož fotograf me je  uvedel v lepoto in zanimivost fotografiranja. Fotografiram ljudi, življenje, pokrajino in arhitekturo. Iščem in tudi kdaj »lovim« trenutke, ki se mi zdijo zanimivi in življenjski. Ob vsem tem vsekakor poskušam najti svojstveno doživetje na meni lasten način. 

no images were found

Lado Brišar, F2 FZS

S fotografijo se ukvarjam že kar nekaj časa, pravzaprav že odkar sem kupil prvi fotoaparat z imenom  Smena8. Sledilo je obdobje Praktice, zatem pa prisegam na digitalni Canon. Predvsem me privlačijo slike gorske pokrajine. Sem reden obiskovalec gora, od Julijskih Alp do Himalaje. Z leti je prišla na vrsto tudi Slovenska Istra, kamor zaidem večkrat vsako leto.

 

 

Danila Bricelj, F1 FZS, AFIAP

Danila Bricelj o sebi:

Rodila sem se leta 1960 v Sisku na Hrvaškem. Od svojega drugega leta živim na Reki. Tam sem končala pravno fakulteto. Zaposlena sem na Pokojninskem zavodu Hrvaške.

S fotografijo se ukvarjam od konca srednje šole. Leta 2008 sem dobila prvi digitalni fotoaparat. Še posebno veselje do fotografiranja sem dobila, ko sva začela fotografirat s sedanjim možem Bogdanom. Fotoaparat naju vedno spremlja na izletih in sprehodih v naravi. Ni nama težko ostati dve uri na enem travniku ob fotografiranju žuželk, ali pa čakati, da bo sonce obsijalo motiv.

Še posebno rada fotografiram naravo, cvetje in živali. Novi kompaktni fotoaparat Panasonic FZ-100 mi omogoča, da si še bolj približam ptice in druge male in plahe živali. Fotografiranje živali zahteva še posebej veliko potrpljenja, če jih hočem ujeti v kakšnem posebnem zanimivem položaju in ob pravi svetlobi.

Od leta 2010 sem članica Fotografskega društva Jesenice. V letu 2011 sem pridobila fotografski naziv Fotograf 1. razreda Fotografske zveze Slovenije, leta 2015 pa mednarodni naziv AFIAP.

Lojzi Avsenik, F1 FZS

O sebi je zapisal:

V društvo sem prišel leta 2014 in že na prvih fotografskih razstavah pokazal, da mi fotografija ni tuja. Fotografirati sem pričel že v osnovni šoli in kmalu sem postal nerazdružljiv z fotografsko opremo. Med fotografijami prevladujejo motivi živali in narave.Večkrat se pri tem spopadam z različnimi vremenskimi pogoji za kar so moje fotografije še bolj zanimive pa naj si bo v dnevni ali nočni svetlobi. Iz mojih slik je razvidno,da imam rad naravo in da v njej neizmerno uživam. Vedno znova in znova pa presenečam z novimi motivi in fotografskimi uspehi.

“Vsebina fotografij, ki nam jih prikazuje Lojzi Avsenik so njegova refleksija in prikazujejo del njegove osebnosti. V njih je združil umetnost in dober okus, ker med njim in fotografijami obstaja močna vez.Narediti dobro fotografijo je proces, pri katerem ne gre brez kreativnosti. Predvsem pa ima vsaka fotografija svojo zgodbo…je o meni napisal prijatelj Edi”.

 

 

 

 

Podelitev zlatega znaka

Člani FOTOGRAFSKEGA DRUŠTVA JESENICE  smo v Fotogaleriji  pripravili otvoritev reportažne fotografske razstave PODELITEV ZLATEGA ZNAKA Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Fotografskemu društvu Jesenice v sredo, 18. marca 2015, ob 18. uri. Razstava je bila odprta s kulturnim programom. Fotografije so bile na ogled do 15. aprila 2015

 

V prostorih Slovenske filharmonije je 28. januarja 2015 Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije podelil najvišja priznanja sklada za leto 2014. Eden od dveh zlatih znakov sklada je bil podeljen Fotografskemu društvu Jesenice za izredne dosežke na področju ljubiteljske kulturne dejavnosti v letu 2014. To je prvi zlati znak, ki je bil podeljen za fotografsko dejavnost in prvi zlati znak na področju zgornje Gorenjske.Razstava prikazuje podelitev zlatega znaka JSKD Fotografskemu društvu Jesenice, hkrati pa predstavlja delo društva in njegove člane.

 

 

Obrazložitev za podelitev Zlatega znaka JSKD:

FOTOGRAFSKO DRUŠTVO JESENICE

Fotografsko društvo Jesenice je pravni naslednik Foto kluba Andrej Prešeren in izhaja iz fotografskih klubov in skupin, ki so na Jesenicah začeli organizirano delovati pred skoraj 90 leti. Že od vsega začetka se društvo ukvarja z dvema glavnima dejavnostma: razstavljanje in izobraževanje. Dejavnost razstavljanja skrbi za pestrost kulturne ponudbe na Jesenicah, Žirovnici in Kranjski Gori. Društvo namreč skrbi za redne postavitve razstav kar na petih razstaviščih v teh občinah. Letno pripravijo čez 40 razstav, na katerih se predstavljajo člani društva in povabljeni gosti. Vsako leto priredijo tudi eno državno razstavo, in sicer Slovenske fotografinje se predstavijo ali Človek in kovina. Razstavi se bienalno menjata. Poleg tega društvo sodeluje pri organizaciji območnih JSKD razstav, za katere je bilo leta 2011 tudi pobudnik. Člani društva pošiljajo svoje fotografije vsako leto na več deset razstav po vsem svetu. Za svoje fotografije prejemajo tudi mnoga visoka priznanja in fotografske nazive.

Izobraževanje v društvu teče na več različnih načinov. Društvo za svoje člane organizira strokovna srečanja, različna predavanja in delavnice. Izobraževanje pokriva različne zvrsti fotografije, tehnike in računalniške obdelave. Praktično izobraževanje poteka tudi na skupnih članskih izletih ter z ogledom različnih fotografskih razstav po Sloveniji. Fotografsko društvo Jesenice skrbi tudi za izobraževanje mladih preko mentorstva, saj dva člana vodita krožke na jeseniških osnovnih šolah.

Fotografsko društvo Jesenice je letos že tretje leto zapored prejelo priznanje za drugo mesto v razvrstitvi najuspešnejših fotografskih društev Fotografske zveze Slovenije. Takšna stalnost je v tem ocenjevanju še dodatni uspeh. Poleg uspešnosti društva kot celote je zelo pomembno, da društvo sestavlja precejšnje število zelo uspešnih posameznikov – fotografov. Društvo tudi po številu članov sodi med največja slovenska fotografska društva.

Poleg same uspešnosti na skupinskih razstavah je pomembno, da v društvu deluje tudi dovolj delovnih posameznikov, ki skrbijo za postavitve velikega števila razstav in dovolj avtorjev, ki so pripravljeni svoj trud in sredstva usmeriti v predstavitve na samostojnih razstavah. Nenazadnje pa je za takšno široko in raznoliko delovanje potrebna dobra organizacija društva. Šele vse navedene dejavnosti skupaj naredijo društvo zares uspešno.

Robert Brezigar, F1 FZS

Doma sem iz Jesenic in sem član Fotografskega društva Jesenice od leta 2007. Nekaj let sem delal tudi v fotolaboratoriju ter tako spoznal, kako nastane fotografija. V času negativov sem barvne fotografije razvijal tudi v domači temnici, ki je nastala kar v moji sobi. Po prihodu digitalnih fotoaparatov, sem iz temnice prešel na računalnik in se tako na računalniških foto programih usposobil za obdelavo fotografij. Na fotografijah ne uporabljam nobenih fotomontaž, ampak naredim po potrebi le malo izreza ter popravim barve in tonske vrednosti. Moji najljubši motivi so živali in narava.